Codzienna Aplikacja Miłosierdzia
PODZIEL SIĘ

Oświadczenie Rzecznika Konferencji Episkopatu Pols...

Oświadczenie Rzecznika Konferencji Episkopatu Polski – 27 października 2020

W dniu 27 października 2020 r. w serwisie internetowym Biura Prasowego Konferencji Episkopatu Polski opublikowane zostało oświadczenie Rzecznika KEP, ks. Leszka Gęsiaka SJ. Publikujemy tekst Oświadczenia.

Zobacz też:

Oświadczenie Przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski po decyzji Trybunału Konstytucyjnego z dnia 22 października 2020

Oświadczenie Przewodniczącego Episkopatu Polski po profanacjach kościołów w niedzielę 25 października 2020

Oświadczenie

W związku z moją rozmową z red. Beatą Lubecką, która została wyemitowana 27 października na antenie Radia Zet, a także komentarzami, które pojawiły się po niej w mediach, chciałbym doprecyzować pewne kwestie.

Kilkakrotnie w rozmowie podkreśliłem, że Kościół zawsze stał na straży prawa do życia każdego człowieka, także nienarodzonego, chorego, i będzie go bronił.

Kościół wielokrotnie upominał się o większą prawną ochronę w Polsce dziecka poczętego, wspierał też różne wysiłki na rzecz zmiany aktualnego stanu prawnego w naszym kraju. To właśnie dzieci nienarodzone są najbardziej pokrzywdzonymi, a przy tym bezbronnymi osobami w tym sporze. To im należy się szczególna pomoc i ochrona. Stąd też, po opublikowaniu wyroku Trybunału Konstytucyjnego, przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki w specjalnym Oświadczeniu 22 października 2020 r. napisał: „z wielkim uznaniem przyjąłem dzisiejszą decyzję Trybunału Konstytucyjnego uznającą aborcję eugeniczną za niezgodną z Konstytucją Rzeczypospolitej”.

Decyzja Trybunału Konstytucyjnego jest autonomiczną decyzją tej instytucji. Przewodniczący Episkopatu zwrócił na to uwagę w Oświadczeniu z 25 października 2020 roku po niedzielnych profanacjach kościołów. Przypomniał w nim, że „to nie Kościół stanowi prawa w naszej Ojczyźnie i to nie biskupi podejmują decyzje o zgodności bądź niezgodności ustaw z Konstytucją RP”.

W tym duchu należy interpretować całą moją wypowiedź na antenie Radia Zet.

Leszek Gęsiak SJ
Rzecznik Konferencji Episkopatu Polski

Kraków, 27 października 2020 r.

Info na podstawie —> episkopat.pl: Oświadczenie Rzecznika Episkopatu

Dołącz do Get Mercy – publikuj swoje uczynki miłosierdzia, inspiruj innych!